analiza QUIZ pochodne wielu zmiennych
krewetka: Proszę o rozwiązania

1. Jeżeli funkcja f : R
2→R ma ciągłe pochodne cząstkowe pierwszego rzedu w otoczeniu punktu
(0,0),to:
(wybierz jedną lub więcej)
a) funkcja f jest różniczkowalna w punkcie (0,0)
b) pochodna kierunkowa funkcji f w punkcie (0,0), w kierunku dowolnego wersora V wyraża się
wzorem
| φf | |
|
| (0,0) = gradf(0,0) o V |
| φV | |
c) pochodne mieszane funkcji f w punkcie (0,0) istnieją i są równe
2. Jeżeli funkcja f ma granicę właściwą w punkcie (x0,y0), to funkcja f jest ciągła w punkcie
(x0,y0)
a) prawda
b)fałsz
3. Pochodna kierunkowa funkcji f(x,y) = x
2+y
2 w punkcie (5,5) w kierunku wersora v =
(podaj odpowiedź)