X
Tech: Wyznacz asymptoty pionowe funkcji f
Df: x∊R−{−1;2} czyli potencjalne asymptoty są w −1 i 2
Liczę wiec lim przy x→−1
− i przy x→−1
+ i wychodzi, ze w −1 mam asymptote
Następnie lim przy x→2
− i przy x →2
+ i tutaj wychodzi cos dziwnego...
21 kwi 15:56
janek191:
21 kwi 16:13
janek191:
lim f(x) = −∞
x→ 2−
lim f(x) = +∞
x→2+
21 kwi 16:16
janek191:
lim f(x) = lim f(x) = 2
x→−∞ x→+∞
21 kwi 16:18
Tech: Jeżeli mam tych potencjonalnych kandydatów na asymptoty, odczytując dziedzinę funkcji, to w
jest możliwe, aby te potencjinalne miejsca nie były asymptotami?
21 kwi 18:47
Tech: Jeżeli tak, to w takim razie jedyna informacja, jaka otrzymamy licząc granice, to czy jest ona
w + czy − nieskończoności tak?
21 kwi 18:49
ABC:
jest możliwe jeśli granica funkcji będzie skończona
21 kwi 18:50
Tech: Okej, dzięki
21 kwi 18:55
Tech: | | x3−1 | |
w przypadku takiej funkcji, f(x)= |
| , czemu w −1 nie ma asymptoty pionowej? |
| | x3+x−2 | |
21 kwi 19:13
Tech: Tutaj granice lewostronna przy x→−1 wynosi ∞, natomiast przy x→−1 prawostronna −∞
21 kwi 19:19
21 kwi 19:19
Tech: Fakt... nie zapisałem minusa i wszystko się zmieniło...
21 kwi 19:36