parametr najmniejsza i najwieksza wartosc wyznaczniki
bizi: Dany jest układ równań
z parametrem m.Wyznacz pary liczb (x,y) będące
rozwiązaniem tego układu równań w zależności od parametru m . Wyznacz najmniejszą i
największą wartość, jaką może przyjąć wyrażenie x/y.
No to wpadłem na pomysł z wyznacznikami:
W=m−1
W
x=(m−1)(m+1)
W
y=(m−1)(m
2+m+1)
x=(W
x)/W=m+1
y=(W
y)/W=m
2+m+1
| | x | | m+1 | |
no i wychodzi takie coś |
| = |
| |
| | y | | m2+m+1 | |
i co dalej?
w odp wychodzi x/y∊<−1,1/3>
21 kwi 15:51
Mr t : Na pewno dobrą odpowiedz sprawdziłeś?
21 kwi 16:18
ICSP: źle wyznaczony Wx
21 kwi 16:23
bizi: tak tylko musialem sie z x pomylic bo wyszlo
ze:
x=−m−1
y=m
2+m+1
m≠1
21 kwi 16:25
ICSP: Patrzysz na równanie:
i szukasz takich wartości A dla których ma ono rozwiązanie.
21 kwi 16:29
Mr t : I teraz wylicz z tego pochodna, znajdź ekstrema i masz wartości maksymalna i minimalna
21 kwi 16:29