Trójkąt w przestrzeni.
babilon: Trójkąt w przestrzeni.
Oblicz pole trójkąta ABC jeśli A(0,0,0), B(1,1,1), C(1,2,3).
wiem tylko, że mam skorzystac ze wzoru P=1/2 * |AxB|, ale niebardzo wiem jak się za to zabrac.
21 kwi 15:18
ABC:
musisz zbudować dwa wektory żeby obliczyć ich iloczyn wektorowy to chyba logiczne ?
21 kwi 15:37
janek191:
→
AB = [ 1,1,1]
→
AC = [ 1, 2, 3]
→ →
PΔ = 0,5 I AB x AC I
→ → I i j k I
AB x AC = 0,5 *I 1 1 1 I
I 1 2 3 I
21 kwi 16:05
janek191:
W IV wierszu nie powinno być 0,5
21 kwi 16:10
jc: lub obliczyć wyznacznik Gramma
|BB BC|
|CB CC|
=
|3 6 |
|6 14|
= 42−36=6
21 kwi 16:13