suma ciagow
TłumokMatematyczny: Dlaczego S5 + S3 można też zapisać jako a4 + a5 ?
21 kwi 13:56
ICSP: nie można
21 kwi 13:57
TłumokMatematyczny: kurcze, zle zapisalam.
S5 − S3 jako a4 + a5
21 kwi 13:59
ICSP: wiesz w ogóle co oznacza symbol Sn ?
Wystarczy, że go sobie rozpiszesz za pomocą znaków +.
Zobaczysz wtedy co się skraca.
21 kwi 14:00
TłumokMatematyczny: Suma n początkowych wyrazów ciągu
21 kwi 14:02
ICSP: Czyli mając ciąg an
Jak inaczej możesz zapisać S5 ?
21 kwi 14:03
TłumokMatematyczny: S5 = a1 + a2 + a3 + a4 + a5 ?
21 kwi 14:05
ABC:
ja wiem

S
5=a
1+a
2+a
3+a
4+a
5
S
3=a
1+a
2+a
3
21 kwi 14:06
ICSP: dobrze.
Teraz S3
Następnie podstawiasz do
S5 − S3
21 kwi 14:06
TłumokMatematyczny: Już wiem, dziękuję
21 kwi 14:07