równanie wielomianywe
Kubuś: Rozwiąż równanie
(2x−1)(3x2−12)=(x2−4)*3x2
21 kwi 13:09
Kubuś: Ktoś coś? wyszło mi, że x=0, x=1/2 , x=2, x=−2
21 kwi 13:10
Kubuś: Czy to dobrze?
21 kwi 13:10
ICSP: (6x − 3)(x2 − 4) = (x2 − 4)3x2
(x2 − 4)(3x2 − 6x + 3) = 0
3(x2 − 4)(x−1)2 = 0
21 kwi 13:11
ICSP: Najprostszym sposobem sprawdzenia czy twoje wyniki są poprawne jest podstawienie wartości do
równania i sprawdzenie czy faktycznie zachodzi.
Dla przykładu x = 0
−1*(−12) = 0
12 = 0
21 kwi 13:12
Kubuś: czyli 2, −2 i 1
21 kwi 13:13