dowód
wikus: Dowód w geometrii
Niech punkty D,F leżą odpowiedno na bokach BC, AC trójkąt ABC (kąt ACB=90
o), tak że BD=AC.
Niech AD oraz BF przecinają się w punkcie E tak że kąt BED=45
o. Wyka że AF=CD.
Za trudne dla mnie
21 kwi 09:30
Bogdan:

Teza: a = b
Oznaczenia jak na rysunku oraz:
|∡CAD| = α, |∡AEF| = 45
o, |∡AFE| = 135
o − α, |∡EFC| = 45
o + α
a + b + e | | tg45o + tgα | | 1 + tgα | |
| = tg(45o + α) = |
| = |
| = |
e | | 1 − tg45o*tgα | | 1 − tgα | |
stąd e = b + e − a ⇒ a = b
21 kwi 19:31
Eta:
Ode mnie ....

A właściciel postu wrzucił zadanie i ni be, ni me ....
21 kwi 22:29
Bogdan:
Dziękuję
Eto 
, przez 10 godzin zadanie czekało na rozwiązanie, nie jest trudne,
szkoda było go zostawić.
21 kwi 22:50
Mila:
21 kwi 23:37