jednokładność
m: Obrazem odcinka AB, gdzie A(−2,3), B(1,−4) w jednokładności o środku S i skali k<0 jest odcinek
CD, w którym C(7,−8) oraz D(1,6). Wyznacz środek i skalę jednokładności
21 kwi 09:00
janek191:

I AB I
2 = 3
2 + 7
2 = 9 + 49 = 58
I AB I =
√58
I CD I
2 = 6
2 + 14
2 = 36 + 196 = 232
I CD I =
√232
I k I = I CD I : I AB I =
√232 :
√58 =
√4 = 2
k = − 2
======
Dokończ

S = ( x , y) pr. AC wyznacz
pr BD : x = 1
21 kwi 10:22
m: pr. AC: y=−119 x + 59
nie wiem jak wyliczyć pr. BD i nie wiem co dalej?
Nigdy nie robiłam tego metodą prostych, tylko wektorami (tylko coś zapomniałam jak to się
robi).
21 kwi 11:19
janek191:
B = ( 1, − 4)
D = ( 1, 6 )
więc prosta BD ma równanie x = 1
bo taka prosta przechodzi przez te punkty.
21 kwi 16:29
21 kwi 16:32
janek191:
Można za pomocą wektorów.
S = ( x, y)
→ →
CS = 2 SA
[ x − 7 , y + 8 ] = 2 *[ −2 − x, 3 − y ] = [ − 4 −2 x , 6 − 2 y]
więc
x − 7 = − 4 − 2 x
3 x = 3
x = 1
oraz
y + 8 = 6 − 2 y
3 y = − 2
============
21 kwi 16:56