matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Transformata Z
Ania:
Znaleźć oryginał transformaty Z
5z
3
− 24z
2
+21z
Y*(z)=
(z−1)(z
2
− 5z +4
21 kwi 00:21
Ania:
W zasadzie głównie mam prośbę o wskazanie przekształceń do momentu uzyskania Y*(z)= A*
X
X
+ B*
X
X
+ C*
X
X
21 kwi 00:45
Mariusz:
Y(z)
5z
2
−24z+21
=
z
(z−1)
2
(z−4)
Y(z)
A
B
C
=
+
+
z
z−1
(z−1)
2
z−4
A(z−1)(z−4)+B(z−4)+C(z−1)
2
=5z
2
−24z+21 Macierz odwrotna do macierzy głównej układu to −7/9 −4/9 −1/9 −3/9 −3/9 −3/9 16/9 4/9 1/9
Y(z)
40
1
2
1
5
1
=
−
+
z
9
z−1
3
(z−1)
2
9
z−4
22 kwi 08:50
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick