Tygodniowa liczba wypadków na skrzyżowaniu
etrpeace: Cześć, potrzebuję pomocy w zrozumieniu, nakierunkowaniu w zadaniu. Dziękuję.
Tygodniowa liczba wypadków na skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej
i ul. Miszewskiego jest zmienna losowa o częstości f(0) = 0.40, f(1) = 0.30, f(2) =
0.20, f(3) = 0.10.
1. Obliczyć średnią liczbę wypadków.
2. Dla zmiennej losowej X wyliczyć:
(a) wartość oczekiwaną: E(X),
(b) moment zwykły rzędu 2: E(X2),
(c) wariancję: Var(X),
(d) odchylenie standardowe: σ(X).
20 kwi 22:31
Bleee:
I w czym problem?
20 kwi 22:49
etrpeace: Wzory do pkt. 2 mam, nie wiem jak pkt. 1 wyliczyć.
20 kwi 22:51
wredulus_pospolitus:
E(X) = ∑ pi*Xi
czyli suma wyrazów "prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia * ilość wypadków w rozpatrywanym
zdarzeniu"
więc EX = 0.4*0 + 0.3*1 + 0.2*2 + 0.1*3 = ...
20 kwi 22:58
etrpeace: x | 0 | 1 | 2 | 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) | 0.4 | 0.3 | 0.2 | 0.1
zad 2.
a) E(X) = 0 * 0.4 + 1 * 0.3 + 2 * 0.2 + 3 * 0.1 = 1
b) E(X2) = 02 * 0.4 + 12 * 0.3 + 22 * 0.2 + 32 * 0.1 = 2
c) Var(x) = E(X2) − (E(X))2 = 2 − 12 = 1
d) σ(X) = √Var(x) = √1 = 1
Podejrzane wyniki, co?
Nie mam pojęcia jak zrobić zad 1.
20 kwi 23:12
etrpeace: Ogarnięte! w zad 1 wynik to 1.
20 kwi 23:59