Oblicz przekątną równoległoboku.
Mcj: Oblicz krótszą przekatną równoległoboku, wiedząc, że kąt ostry równoległoboku ma miarę 30
stopni, obwód wynosi 24 a pole 16.
20 kwi 22:08
Bogdan:

ab*sin30
o = 16 ⇒ ab = 32 i a + b = 12, a > 0 i b > 0.
Rozwiąż ten układ równań, otrzymasz długości a oraz b, długość d można wyznaczyć
korzystając np. z twierdzenia cosinusów
20 kwi 22:52
a7:

sin30=1/2 h/b=1/2 b=2h
a*h=16
2a+2b=24 czyli 2a+4h=24 czyli a=12−2h
a*h=16 czyli (12−2h)h=16 12h−2h
2=16 h
2−6h+8=0 h
a=2 lub h
b=4
a=8 b=4
z tw. cosinusów
d
2=a
2+b
2−2abcosα
| | √3 | |
d2=82+42−2*8*4* |
| czyli d=√80−24√3=2√20−6√3 |
| | 2 | |
20 kwi 23:06
Mcj: Pod koniec jest błąd rachunkowy. 8*4 to 32 wiec wynik 4√5−2√3
20 kwi 23:19
Mcj: Dziękuję bardzo za pomoc. 👍👍👍
20 kwi 23:20
Bogdan:
wyznaczenie h nie było potrzebne
20 kwi 23:52
Bogdan:
b = 12 − a
ab = 32 ⇒ 12a − a2 = 32 ⇒ a2 − 12a = −32 ⇒ a2 − 12a + 36 = −32 + 36
(a − 6)2 = 4 ⇒ a − 6 = −2 lub a − 6 = 2 ⇒ a = 4 i b = 8 lub a = 8 i b = 4
20 kwi 23:56