gęstość rozkładu
Adaś: cześć,
mam zadanie Gęstość rozkładu wektora losowego (X, Y ) jest dana wzorem
f(x,y) = C dla 0 ≤ x, 0 ≤ y, 0 ≤ x + y ≤ 1 lub 0 dla pozostałych przypadków.
Mam obliczyć stałą C. Spoko, nie wydaje się trudne, ale jednak jest. Podstawiam do całki
1−y 1−x
C*∫ ∫ 1 = 1
0 0
| | 2 | |
I wychodzi mi wynik C= |
| |
| | 1−y2 | |
Co jest abstrakcją, bo po podstawieniu np y=1 wychodzi P(X)>1
20 kwi 21:40
Adaś: y=0*
20 kwi 21:49
Adaś: w sumie dla y=1 teoretycznie wyjdzie ∞ więc też >1
20 kwi 21:54
Leszek: Zle calkujesz , powinno byc :
C ∫ dx ∫ dy = ( pierwsza calka dla x = [ 0,1] druga dla y = [ 0 , 1−x] ) ⇒C= 2
Ale dziwnie podales wzor na gestosc ? ? ?
Napewno tak jest ? ? ?
21 kwi 14:36