oblicz pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego
Aga: Oblicz pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc, że piąty wyraz wynosi −27 a siódmy wyraz 32
20 kwi 21:01
ICSP: a1 = 3a5 − 2a7
20 kwi 21:06
Bleee:
Az dziwne że jeszcze nie ma.... 'a dlaczego'
20 kwi 21:09
fusion: nie do końca chyba
20 kwi 21:29
janek191:
Inny sposób:
a5 = a1 + 4 r = −27
a7 = a1 + 6 r = 32
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
2 r = 59
a1 + 2*59 = − 27
a1 = − 145
==========
21 kwi 10:38
Bogdan:
| | 32 − (−27) | | 59 | |
no jeszcze jeden sposób (bez układu równań): r = |
| = |
| |
| | 7 − 5 | | 2 | |
| | 59 | |
a1 = a5 − 4r = −27 − 4* |
| = −145 |
| | 2 | |
21 kwi 12:29