Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami
Całeczka: Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami
x2 + y2 = 4z
x2 + y2 = z
z = 1
20 kwi 20:13
Leszek: Zrob rysunek , sa to dwie paraboloidy obrotowe skierowane wzdluz osi z pionowej
Objetosc bryly jest powiedzy powierzchniami tych paraboid
Na plaszczyznie xy masz dwa obszery calkowania : dla z= 1 , x2 +y2 = 1
oraz : x2 + y2 = 4
Wprowadz wspolrzedne biegunowe
V= 2π ( ∫ rdr − ∫ rdr ) = ( pierwsza calka r =[ 0,2] druga r= [ 0,1] ) = 3 π
21 kwi 14:52