tryg
jaros: | | α | | 3 | |
cos2( |
| = |
| jak to zamienić na zwykłą α? |
| | 2 | | 2 | |
20 kwi 18:38
ABC: jeżeli w liczbach rzeczywistych rozwiązujesz to nie ma sensu zamieniać, kwadrat cosinusa nie
może przekroczyć jedności
20 kwi 18:41
jaros: | | α | |
znaczy w zadaniu mam obliczyć cosα a narazie obliczyłem cos |
| |
| | 2 | |
20 kwi 18:44
f123: Podaj tresc zadania
20 kwi 18:49
jaros: Sześcian ABCDA1B1C1D1 przecięto płaszczyznami AB1D1 i CB1D1. Oblicz cosinus konta miedzy
plastycznymi
20 kwi 19:05
jaros: Ktoś wie jak? z tego co pisze w podpowiedziach to trzeba to zmienić z konta podwojonego
20 kwi 19:06
wredulus_pospolitus:
oznaczmy:
2cos
2a = 3
2cos
2a − 1 = 2
cos(2a) = 2
ale tak jak ABC napisał ... już z pozycji cos
2(α/2) = 3/2 wyciągasz wniosek: "mam błędy w
obliczeniach, ponieważ cos
2(α/2) ≤ 1"
20 kwi 19:08
jaros: | | α | | 2 | |
a błąd w informacji cos2 |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | |
20 kwi 19:10
wredulus_pospolitus:
no to masz:
| | 1 | |
cosα = |
| wedle przekształcenia podanego o 19:08 |
| | 3 | |
20 kwi 19:18
jaros: a jak z 3cos2a = 2 zrobić 2cos2a − 1 ?
20 kwi 19:34
ABC:
zadajesz pytania w taki sposób że za ch.. nie wiadomo o co biega
| | 4 | | 1 | |
3cos2a=2 to 2cos2a= |
| to dalej 2cos2a−1= |
| |
| | 3 | | 3 | |
o to ci chodzilo?
20 kwi 19:41
wredulus_pospolitus:
jaros ... pisząc o przekształceniach z 19:08 nie miałem na myśli przemnożenie przez mianownik
obu stron ... heh ... tylko przemnożenie przez '2' obu stron w celu 'dojścia do wzoru na
cosinusa podwojonego kąta'
20 kwi 19:43
jaros: | | 4 | |
tak ale jakie przekształcenie zastosowałeś między 3cos2a = 2 =>> 2cos2a= |
| ? odiołeś |
| | 3 | |
20 kwi 19:45
ABC: | | 2 | |
pomnożyłem obie strony przez |
| − zupełny zanik kultury matematycznej w społeczeństwie |
| | 3 | |
20 kwi 19:48
jaros: no tak głupi ja... nie wiem może jestem nie wyspany
20 kwi 19:50