matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz granice ciągu
zdesperowanasdASD:
lim x→
∞
2x(
√
x−1
−
√
x+5
)
20 kwi 18:17
wredulus_pospolitus:
przekształcenie:
a
2
− b
2
a − b =
a+b
gdzie: a =
√
x−1
b =
√
x+5
zapamiętać −−− to jedno z 'typowych' przekształceń przy granicach
20 kwi 18:52