wielomian
zadanko: Funkcja f jest wielomianem 3 stopnia,a jej wykres znajduje sie powyzej osi OX na zbiorze
(−
∞;−3)u(−3;1)
| | 3 | |
Wyznacz rownanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie x=− |
| ,jezeli wiadomo,ze styczna |
| | 2 | |
ta rownolegla jest do prostej
I tutaj moje watpliwosci,czy jest to prawdziwe?
f(−3) = 0
f(1) = 0
20 kwi 17:47
aniabb: jest prawdziwe
ale wygodniej będzie W(x)=a(x+3)2(x−1)
20 kwi 17:49
zadanko: oo nie wpadlem na to,ze 3 to podwojny pierwiastek,dziekuje.
20 kwi 17:50
zadanko: −3*
20 kwi 17:51