pomocy
matek: Suma miar kąta wpisanego i kąta środkowego opartych na tym samym łuku jest równa 2100 wynika
stąd że kąt wpisany ma miarę?
26 lut 14:22
26 lut 14:28
Noah: 70
26 lut 14:30
matek: a moze cos wiecej mi podasz?
26 lut 14:32
Noah: a wiec miara kata wpisanego oznaczymy jako litera A wiemy ze kat srodkowy jest dwa razy wiekszy
a suma tych katow wynosi 210 zatem
A + 2A=210o
3A=210o
A=70o
26 lut 14:34
Eta:
α+2α= 210o
3α= 210o => α=...............
26 lut 14:35
matek: aha spoko chyba kumam
26 lut 14:36