Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o kącie ostrym α, w którym ramię i krótsza
podstawa ma długość a. Każda krawędź boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt β.
Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Prosiłbym, żeby ktoś sprawdził czy dobrze rozwiązałem to zadanie. Jeśli źle to byłbym wdzięczny
gdyby osoba sprawdzająca wytknęła błąd, który spowodował błędną odpowiedź.
Mam prawidłową odpowiedź do tego zadania, ale odpowiedź jest oczywiście podana jako iloczyn
stałych i funkcji trygonometrycznych dlatego poprawnych odpowiedzi może być zapewne wiele, lecz
inaczej sformułowanych.
Odpowiedź z książki: (√2/6)a3√(1 + cosα)3tgβ
Moje rozwiązanie:
Krawędzie boczne są nachylone pod tym samym kątem β do płaszczyzny podstawy zatem
na podstawie możemy opisać okrąg, którego środkiem jest spodek wysokości ostrosłupa.
Dodatkowo wszystkie krawędzie boczne są równej długości.
Rysunek może nie być czytelny dlatego zapiszę miary kątów i odcinków.
|CD| = |AD| = |CB| = |FG| = a
|AE| = |DE| = |CE| = R
|∡DFA| = |∡CBG| = α
|∡SAE| = |∡EDS| = |∡ECS| = |∡EBS| = β
Z funkcji trygonometrycznych dla ΔAFD:
sinα = ha ⇒ h = asinα
|AB| = b
b = 2x + a
Z funkcji trygonometrycznych znów dla ΔAFD:
cosα = xa ⇒ x = acosα ⇒ b = a + 2acosα
Pp = a + a + 2acosα2 * asinα = 2a + 2acosα2 * asinα = a(1 + cosα) * asinα =
a2sinα(1 + cosα)
Tej części nie jestem pewny. Obliczam R z tw. kosinusów dla ΔDAE:
R2 = a2 + R2 − 2aRcosα
R2 − R2 + 2aRcosα = a2
a2 = 2aRcosα / :2acosα (Wydaje mi się, że w tym miejscu może być błąd, bo dla α=45o
dzielę tu przez 0)
Skoro raczej nie mogę policzyć tego R z twierdzenia kosinusów to jak inaczej do tego podejść?
1) Założyłeś, że trapez ABCD jest trapezem równoramiennym o kącie ostrym 45o.
| √2 | ||
2) dla α=45o, cosα= | wiec nie jest to zero | |
| 2 |
| x | ||
cosα= | → x=acosα | |
| a |
| h | ||
sinα= | → h=asinα | |
| a |
| 1 | ||
Pp= | (2a+2acosα)asinα=a2(1+cosα)sinα | |
| 2 |
| 1 | ||
∠BDC =∠CBD= | α | |
| 2 |
| a | ||||||||||
=2R | ||||||||||
|
| a | |||||||||||
R= | |||||||||||
|
Kontynuując rozwiązanie:
| H | ||
tgβ = | ||
| R |
| atgβ | |||||||||||
H = | |||||||||||
|
| 1 | atgβ | ||||||||||||
V = | * a2sinα(1 + cosα) * | = | |||||||||||
| 3 |
|
| 1 | a3sinαtgβ(1 + cosα) | ||||||||||||
= | * | = | |||||||||||
| 3 |
|
| 1 |
| ||||||||||||||||||
= | * | = | |||||||||||||||||
| 3 |
|
| 1 | α | |||
= | * a3cos | tgβ(1 + cosα) | ||
| 3 | 2 |
Bez rysunku ostrosłupa
1) W ΔAED:
| e | ||
cosα= | ⇔e=acosα | |
| a |
| h | ||
sinα= | ⇔h=asinα | |
| a |
| 2acosα+a+a | ||
PABCD= | *a sinα | |
| 2 |
| p | |
=2R | |
| sinα |
| a√2*√1+cosα) | ||
R= | ||
| 2sinα |
| H | ||
tgβ= | ||
| R |
| 1 | a√2*√1+cosα) | |||
V= | *a2*(cosα+1)*sinα* | *tgβ | ||
| 3 | 2sinα |
| a3*√2(cosα+1)√cosα+1*tgβ | ||
V= | ⇔ | |
| 6sinα |
| a3*√2*√(cosα+1)3*tgβ | ||
V= | ||
| 6sinα |
| H | a | ||||||||||||
tgβ= | ⇒ H = R*tgβ = | *tgβ | |||||||||||
| R |
|
| 1 | a | ||||||||||||
V = | * a2(1+cosα)sinα * | * tgβ= | |||||||||||
| 3 |
|
| 1 | α | α | α | 1 | |||||||||||||||
= | a3 * tgβ * 2cos2 | * 2sin | cos | * | = | ||||||||||||||
| 6 | 2 | 2 | 2 |
|
| 1 | α | |||
= | a3 * tgβ * 4cos3 | = (*) | ||
| 6 | 2 |
| 1 | 1+cosα | |||
= | a3 * tgβ * 4(√ | )3= | ||
| 6 | 2 |
| √2 | ||
= | a3 * √(1+cosα)3 * tgβ | |
| 6 |