matematykaszkolna.pl
Sprawdzenie rozwiązania zadania z ostrosłupem Shizzer: rysunekPodstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o kącie ostrym α, w którym ramię i krótsza podstawa ma długość a. Każda krawędź boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt β. Oblicz objętość tego ostrosłupa. Prosiłbym, żeby ktoś sprawdził czy dobrze rozwiązałem to zadanie. Jeśli źle to byłbym wdzięczny gdyby osoba sprawdzająca wytknęła błąd, który spowodował błędną odpowiedź. emotka Mam prawidłową odpowiedź do tego zadania, ale odpowiedź jest oczywiście podana jako iloczyn stałych i funkcji trygonometrycznych dlatego poprawnych odpowiedzi może być zapewne wiele, lecz inaczej sformułowanych. Odpowiedź z książki: (2/6)a3(1 + cosα)3tgβ Moje rozwiązanie: Krawędzie boczne są nachylone pod tym samym kątem β do płaszczyzny podstawy zatem na podstawie możemy opisać okrąg, którego środkiem jest spodek wysokości ostrosłupa. Dodatkowo wszystkie krawędzie boczne są równej długości. Rysunek może nie być czytelny dlatego zapiszę miary kątów i odcinków. |CD| = |AD| = |CB| = |FG| = a |AE| = |DE| = |CE| = R |∡DFA| = |∡CBG| = α |∡SAE| = |∡EDS| = |∡ECS| = |∡EBS| = β Z funkcji trygonometrycznych dla ΔAFD: sinα = ha ⇒ h = asinα |AB| = b b = 2x + a Z funkcji trygonometrycznych znów dla ΔAFD: cosα = xa ⇒ x = acosα ⇒ b = a + 2acosα Pp = a + a + 2acosα2 * asinα = 2a + 2acosα2 * asinα = a(1 + cosα) * asinα = a2sinα(1 + cosα) Tej części nie jestem pewny. Obliczam R z tw. kosinusów dla ΔDAE: R2 = a2 + R2 − 2aRcosα R2 − R2 + 2aRcosα = a2 a2 = 2aRcosα / :2acosα (Wydaje mi się, że w tym miejscu może być błąd, bo dla α=45o dzielę tu przez 0) Skoro raczej nie mogę policzyć tego R z twierdzenia kosinusów to jak inaczej do tego podejść?
20 kwi 17:26
Saizou : rysunek 1) Założyłeś, że trapez ABCD jest trapezem równoramiennym o kącie ostrym 45o.
 2 
2) dla α=45o, cosα=

wiec nie jest to zero emotka
 2 
 x 
cosα=

→ x=acosα
 a 
 h 
sinα=

→ h=asinα
 a 
 1 
Pp=

(2a+2acosα)asinα=a2(1+cosα)sinα
 2 
ΔBCD jest równoramienny (γ=180−α (suma miar kątów przy jednym ramieniu trapezu)), zatem
 1 
∠BDC =∠CBD=

α
 2 
Promień okręgu opisanego na trapezie ABCD jest promieniem okręgu opisanego na trójkącie BCD
a 

=2R
 1 
sin

α
 2 

a 
R=

1 
2sin

α
 2 

i dalej samemu
20 kwi 17:56
Shizzer: Nie założyłem, że trapez ABCD musi mieć kąt 45o jeśli jest równoramienny tylko miałem zaćmienie mózgu i pomyślałem, że cosα=0 dla α=45o, a to oczywiście głupota Kontynuując rozwiązanie:
 H 
tgβ =

R 
H = Rtgβ
 atgβ 
H =

α 
2sina

2 

1 atgβ 
V =

* a2sinα(1 + cosα) *

=
 3 
 α 
2sin

2 

1 a3sinαtgβ(1 + cosα) 
=

*

=
 3 
 α 
2sin

2 

1 
 α α 
a32sin

cos

tgβ(1 + cosα)
 2 2 

=

*

=
 3 
 α 
2sin

2 

1 α 
=

* a3cos

tgβ(1 + cosα)
 3 2 
Czy wynik jest ok?
20 kwi 18:36
Mila: rysunek Bez rysunku ostrosłupa 1) W ΔAED:
 e 
cosα=

⇔e=acosα
 a 
|AB|=2acosα+a=a*(2cosα+1)
 h 
sinα=

⇔h=asinα
 a 
 2acosα+a+a 
PABCD=

*a sinα
 2 
PABCD=(acosα+a)*asinα= a2*(cosα+1)*sinα 2) Spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu opisanego na ABCD
p 

=2R
sinα 
W ΔDEB: p2=|EB|2+h2 p2=(a+a cosα)2+(asinα)2=a2*(1+cosα)2+a2sin2α p2=a2*(2+2cosα) p=a2*1+cosα
 a2*1+cosα) 
R=

2sinα 
3) W ΔSOB:
 H 
tgβ=

R 
H=R*tgβ=U{a2*1+cosα){2sinα} 4)
 1 a2*1+cosα) 
V=

*a2*(cosα+1)*sinα*

*tgβ