Metryki
WhiskeyTaster: Próbuję się głowić nad pewną nierównością metryk, ale mi nie idzie. Mamy (ℛn, ds) oraz
(ℛn, de), gdzie de jest metryką euklidesową, zaś ds = ∑i=1n(|ai − bi|)
Jak pokazać, że ds ≤ √nde?
Mam dopisek, że to konsekwencja nierówności Cauchy'ego, ale nie za bardzo widzę powiązanie.
Próbowałem tak:
ds ≤ √nde
(ds)2 ≤ n(de)2
(ds)2 = ∑i=1n(ai2) − 2∑i ≠ kn(aiak) − 2∑i ≠ kn(bibk) − 2∑i=1n(aibi) +
∑i=1n(bi2), no ale dalej niekonieczne to do czegoś prowadzi. Można skrócić pewne sumy,
ale dalej się w tym gubię. Jakaś wskazówka?
20 kwi 15:13
jc:
u=(1,1,1)
v=(|x|,|y|.|z|)
uv ≤ √u2√v2, nierówność Schwarza (oczywiście u Ciebie zamiast 3 jest n).
|x|+|y|+|z| ≤ √3 √x2+y2+z2
20 kwi 16:52
WhiskeyTaster: Hm, czyli jeśli zrobić tak:
ds = ∑i=1n(|ai − bi|) ≤ ∑i=1n(|ai|) + ∑i=1n(|bi|), to stąd już mogę napisać,
że korzystając z nierówności Schwarza mamy:
∑i=1n(|ai|) + ∑i=1n(|bi|) ≤ √nde, a więc ds ≤ √nde?
21 kwi 14:56
Adamm:
Nie
||x||1 = ∑ |xi| ≤ √∑ 1 √∑ |xi|2 = √n||x||2
21 kwi 15:12
WhiskeyTaster: W takim razie nie bardzo wiem. Najpierw muszę jakoś oszacować ds, inaczej nie będę w stanie
móc wykorzystać tej nierówności.
21 kwi 15:25
WhiskeyTaster: Chociaż dobra, chyba rozumiem nierówność.
||a − b||1 = ∑|ai − bi| ≤ ∑√1∑√(ai − bi)2 = √n||a − b||2
21 kwi 15:32