zadanie
panda: Czy to zadnie z rombem da sie wogole rozwiązać, bo mi się wydaje bardzo trudne:
Niech ABC bedzie trójkatem, w którym |AB|=44, |BC|=28, |CA|=36. Na bokach AB, BC,AC wybieramy
odpowiednio punkty F,E,D, tak że CFED jest rombem. Oblicz bok tego rombu.
20 kwi 14:58
wredulus_pospolitus:

a+c = 28
a+b = 36
| c | | a | |
| = |
| ⇔ a2 = b*c (z podobieństwa trójkątów) |
| a | | b | |
trzy równania ... trzy niewiadome ... rozwiązujesz takie równanie kwadratowe:
a
2 = (28−a)(36−a)
20 kwi 16:21
Mila:
Panda popraw treść, bo te punkty F,E,D inaczej wg mnie trzeba ułożyć .
20 kwi 19:06
a7:

PΔABC=1/2(36−a)*a*sinα+a
2sinα+1/2a(28−a)sinα=1/2*36*28sinα
\mnożymy razy 2, dzielimy przez sinα
(36−a)*a+2a
2+a(28−a)=36*28
36a−a
2+2a
2+28a−a
2=1008
64a=1008
a=15,75
20 kwi 21:51