rozwiaz neirownosc kwadratowa
:): (3x−2)2<9
26 lut 14:13
Mateusz: do nawiasu zastosuj wzór skroconego mnozenia na roznice kwadratów (a−b)
2=? dalej go znasz
26 lut 14:14
:): znam

ale niz z tego nei wychodzi tu trzeb aco s zauwazym mi si ezdaje
26 lut 14:22
Noah: czemu? robisz jak Mateusz napisal potem przenosisz 9 na lewa strone liczysz Δx i zapsujesz
zbior rozwiazan a jak wychodzi delta ujemna to dajesz zbior pusty
26 lut 14:39
:): niemoze pokaze przyklad
26 lut 14:41
:): (x−1)2>4
26 lut 14:42
Noah: | | 6 | | 30 | |
mi wychodzi x∊(− |
| ; |
| ) |
| | 18 | | 18 | |
26 lut 14:42
:): (x−1−2)(x−1+2)>0
(x−3)(x+1)>0
x nalezy(−∞,−1)suma(3+∞)
26 lut 14:42
Noah: dobry wynik

masz, albo Cie nie rozumie
26 lut 14:45
:): ale chodzi mi os posow ze ma byc taki jak tu
26 lut 14:47
:): (x−1)2>4
(x−1−2)(x−1+2)>0
(x−3)(x+1)>0
x nalezy(−∞,−1)suma(3+∞)
26 lut 14:47
:): i mi wyszlo z tego (−1/3,5/3)
26 lut 14:51
:): to ot samo hehe
26 lut 14:51
Noah: aaaa
o to:
(3x−2)
2−9<0
(3x−2)
2−3
2<0
(3x−2−3)(3x−2+3)<0
No tak jak wyszlo na poczatku
26 lut 14:51
:): a to √3x2−4x+√3<0
26 lut 15:08
:): a juz wiem
26 lut 15:13
Noah: ho w koncu liczenie

Δ
x=16−4*3=4
√Δx=2
| | 3 | |
zatem x=U{1}{√3 ⋁ x= |
| |
| | √3 | |
26 lut 15:13
:): mi wyszlo inaczekj
26 lut 15:15
:): a nie to samo haha
26 lut 15:15
bb: 2(3−x)<9
28 wrz 22:32
5-latek: | | 3 | |
6−2x<9 ⇒−2x<3 ⇒x>− |
| to x>−1,5 wobec tego x∊(−1,5 , ∞) |
| | 2 | |
Zwroc uwage ze zmianilem zwort nierownosci . zastanow sie dlaczego
28 wrz 23:08
Kostek:
Dlatego, że pomnożyłeś razy (−1) więc zmieniasz znak ot cała filozofia
28 wrz 23:09
5-latek: To pytanie bylo do bb ale skoro odpowiedziales
28 wrz 23:11