kongruencja
matematyczny_laik: Nie wiem jak rozwiązać to zadanie.
Czy liczba 9876543210 jest podzielna przez 11? Wykorzystaj odpowiednią kongruencję.
20 kwi 14:10
Saizou :
wykorzystaj kongruencję
10 ≡ −1 mod 11
102n ≡ 1 mod 11
102n+1 ≡ 1 mod 11
a = 9876543210 = 9*109 + 8*108+...+1*101+0*100
a ≡ −9+8−7+6−5+4−3+2−1+0 ≡ −5 ≡ 6 mod 11
zatem a nie jest podzielne przez 11.
20 kwi 14:19
ford:
11*900000000 = 9900000000
9900000000 − 9876543210 = 23456790
11*2000000 = 22000000
23456790 − 22000000 = 1456790
11*100000 = 1100000
1456790 − 1100000 = 356790
11*30000 = 330000
356790 − 330000 = 26790
11*2000 = 22000
26790 − 22000 = 4790
11*400 = 4400
4790 − 4400 = 390
11*30 = 330
390 − 330 = 60
60 nie jest podzielne przez 11
więc 9876543210 nie dzieli się przez 11
20 kwi 14:21
Saizou : poprawka u mnie
10
2n+1 ≡
−1 mod 11
20 kwi 14:32
matematyczny_laik: Dzięki wielkie!
20 kwi 14:39