ford: https://www.fotosik.pl/zdjecie/fe89444c7f9f247c
|AS| = x
P
BAS + P
SAC = P
BAC
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *6*x*sin15o + |
| *4*x*sin15o = |
| *6*4*sin30o |
| 2 | | 2 | | 2 | |
wyliczasz x
Z własności czworokąta wpisanego w okrąg: jeśli kąt BAC = 30
o, to kąt BDC = 150
o
Kąty wpisane BAD i DAC są równe, więc oparte są na równej długości łukach BD i DC
Zatem |BD| = |DC|
Trójkąt BDC jest równoramienny
| | 1800 − 1500 | |
Kąt CBD = kąt BCD = |
| = 15o |
| | 2 | |
Z tw. cosinusów w ΔABS i ΔSAC
|BS|
2 = 6
2 + x
2 − 2*6*x*cos15
o
|CS|
2 = 4
2 + x
2 − 2*4*x*cos15
o
Oznaczamy |BS| = a, |CS| = b
Z tw. cosinusów w ΔSBD i ΔSDC masz układ równań z niewiadomymi |CD| = |BD| = c oraz |SD| = y
{y
2 = a
2 + c
2 − 2a*c*cos15
o
{y
2 = b
2 + c
2 − 2b*c*cos15
o
z niego wyliczasz y
Na koniec wyliczasz szukane |AD| = x + y