Suma
WhiskeyTaster: Mam takie pytanie co do lewej strony nierówności oznaczonej jako (6) w poniższym linku:
https://zapodaj.net/837936efce0be.png.html
Pierwotnie mamy
√∑i=1n(ai − bi)2, więc jeśli podnieść to wyrażenie do kwadratu, to
otrzymujemy:
∑
i=1n(a
i2) − 2∑
i=1n(a
ib
i) + ∑
i=1n(b
i2) i chciałbym wiedzieć, czy dobrze
wywnioskowałem, skąd w nierówności oznaczonej jako (6) bierze się moduł.
Rozważając dwie sytuacje:
(1) a
ib
i ≥ 0 ⇔ a
i, b
i są tego samego znaku lub a
i = 0 = b
i
(2) a
ib
i < 0 ⇔ a
i, b
i są różnego znaku
(1) −2∑
i=1n(a
ib
i) ≤ −2∑
i=1n(a
ib
i) ≤ 0 ≤ 2∑
i=1n(a
ib
i)
(2) −2∑
i=1n(a
ib
i) ≥ −2∑
i=1n(a
ib
i) ≥ 0 ≥ 2∑
i=1n(a
ib
i)
Czyli ostatecznie wychodzi na to, że ∑
i=1n(a
ib
i) ≤ ∑
i=1n(|a
ib
i|). Zgadza się?