droga,prędkość
kuba: Oblicz prędkość, z jaką rowerzysta wracając tą samą drogą 60 km, pokonał ostatnie 30 km
jeśli wiemy, że pierwszą połowę przejechał z prędkością 15 km/h, a całą drogę ze średnią
prędkością 20 km/h?
20 kwi 11:52
Leszek: | | S1 + S2 | |
Predkosc srednia : vs = |
| |
| | t1 + t2 | |
v
s = 20 km/h
v
1 = 15 km/h
v
2 = ?
S= S
1 = S
2 = 30 km
t
1 = S
1/v
1
t
2 = S
2/v
2
Czyli po podstawieniu otrzymujemy :
| | 2Sv1*v2 | |
vs = |
| ⇒ v2 = ......... |
| | v1 + v2 | |
20 kwi 12:03
kuba: Leszek: Skąd mam wziąć t1?
20 kwi 12:15
Leszek: @kuba , przeciez napisalem Ci wszystkie wzory , do wzoru na v
s = ....
podstawiasz w miejsce t
1 i t
2 te wzory ktore Ci podalem , czyli zamiast t
1
wpisujesz S/v
1 i.t.d , po podstawieniu i odpowiednim przekstalceniu otrzymasz
| | 2Sv1*v2 | |
wzor vs = |
| ⇒ v2 = ....... |
| | v1 + v2 | |
Wykaz troche kreatywnosci !
20 kwi 12:39