rozwiaz rowanie kwadratowe
:): (3x−5)(2x−5)−x
2=2x−3
wychodzi mi po wymnozeniu
5x
2−27x+28=0
26 lut 13:57
maniek: i liczysz Δ
26 lut 13:58
:): czyli dobrze wyszlo?
26 lut 13:59
maniek: Δ=272−4*28*5=169
√169=13
x1= −b−√Δ2a=75
x2=−b+√Δ2a=4
26 lut 14:00
maniek: tak, przeliczyłam wszytko od początku
26 lut 14:01
:): ok to samo
26 lut 14:01
:): x4−8(x2−1)+4=0
26 lut 14:02
:): (x2+4x+3)(x2+4x+4)−20=0
26 lut 14:05
Mateusz: x4 −8x2−8+4 = 0 poredukuj i wprowadz zmienną pomocniczą t = x62 otrzymasz proste rownbanie
kwadratowe gdzie wyznaczysz t i wrocisz do podstawiania
26 lut 14:12
Mateusz: sory ma byc t = x2
26 lut 14:13
Mateusz: i ma byc +8
26 lut 14:16
:): dobr awiem wiem
26 lut 14:20
:): mam problem z innym
26 lut 14:21
:): √3x2−4x+√3<0
26 lut 14:21