.
:))) : Oblicz pozostale wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego x jeśli
A) sin kata x=3/5
B)cos x=12/13
20 kwi 10:08
PW: Tzw. "jedynka trygonometryczna":
(sinx)2 + (cosx)2 = 1.
Podstawić dane i obliczyć szukaną wielkość pamiętając, że wartości funkcji trygonometrycznych
kąta ostrego są liczbami dodatnimi.
20 kwi 10:45
pop: βββ
20 kwi 10:48
. : Umie ktoś to rozwiązać?
20 kwi 13:04
WhiskeyTaster: Umieć umiem. Ale PW podał sposób, jak się za to zabrać. Więc co tu więcej dodać? Jestem zdania,
że to już lenistwo, gdy ma się podany sposób i nie chce się komuś wstawić liczb i to wyliczyć.
20 kwi 13:11
Leszek: Mozna narysowac Δ prostakatny , oznaczyc boki ( obliczyc brakujacy ) i z definicji
obliczamy funkcje trygonometryczne ( tak robia uczniowie o profilu podstawowym
z matematyki )
20 kwi 13:16