matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby wymierne
student:
Sprawdź, czy podana liczba jest wymierna a=((3+5
1/2
)
1/2
− (3−5
1/2
)
1/2
)
−2
20 kwi 08:54
Leszek:
b=
√
3+
√
5
−
√
3−
√
5
⇒b
2
= 6 − 2
√
9−5
= 2 b =
√
2
a= b
−2
= 1/2
20 kwi 09:09