Funkcja wykładnicza
123: Wykres funkcji y=3x/81 przesunięto równolegle wzdłuż osi x i otrzymano wykres funkcji f
przechodzący przez punkt A=(−1;9)
a) wyznacz wzór funkcji f
b) naszkicuj wykres funkcji f i oczytaj z niego zbiór rozwiązań nierówności f(x) większe bądź
równe 3
20 kwi 00:07
ICSP: g(x) = 3x − 4
przesuwamy g(x) o wektor [a,0] otrzymując nową funkcję f(x) daną wzorem
f(x) = 3x − a − 4
należy do niej punkt A(−1,9)
9 = 3−1 − a − 4Należy teraz:
1o znaleźć a
2o narysować wykres
3o odczytać zadanej nierówności.
20 kwi 00:10
f123: Przed przesunieciem
y = 3x − 4
Po przesunieciu
y = 3x + 3
20 kwi 00:11
123: a) wzór funkcji f nie powinien być y=3x−7?
20 kwi 00:25
ICSP: y masz zdefiniowane jako 3
x/81 czyli 3
x − 4.
f(x) = 3
x − 7 ?
A(−1 ; 9)
podstawiam
9 = 3
−8
Coś się ewidentnie nie zgadza.
20 kwi 00:38
123: b) f(x) większe bądź równe 3 dla x <24, +∞), tak?
20 kwi 01:02
123?:
20 kwi 10:55
123: ?
20 kwi 11:20
f123: yyy, a narysowales sobie wykres y = 3
x + 3
20 kwi 11:28
student: tak
f(x) większe bądź równe 3 dla x=<−2;+∞), tak?
20 kwi 11:29
123: ?
20 kwi 11:40
Jerzy:
Tak.
20 kwi 11:41
123: dziękuję
20 kwi 11:41