(−1)n+1*n | ||
∑ | n=1 do n=∞ | |
3n |
(−1)n+1*n | 1 | (−1)n+1n | ||||
S = ∑1 | = | + ∑2 | = | |||
3n | 3 | 3n |
1 | (−1)n+2(n+1) | |||
= | + ∑1 | = | ||
3 | 3n+1 |
1 | (−1)n+1n + (−1)n+1 | |||
= | − ∑1 | = | ||
3 | 3n+1 |
1 | (−1)n+1n | (−1)n+1 | ||||
= | − ∑1 | − ∑1 | = (*) | |||
3 | 3n+1 | 3n+1 |
−1 | ||
Zajmijmy się drugim szeregiem, jest to szereg geometryczny o ilorazie q = | ||
3 |
a1 | ||
S = ∑qn= | ||
1 − q |
(−1)n+1 | −1 |
| |||||||||||||
∑1 | = ∑1( | )n+1 = | = | ||||||||||||
3n+1 | 3 |
|
1 | 3 | 1 | ||||
= | * | = | ||||
9 | 4 | 12 |
4 | 1 | (−1)n+1n | 1 | |||||
(*) = | − | ∑1 | − | = | ||||
12 | 3 | 3n | 12 |
1 | 1 | |||
= | − | S | ||
4 | 3 |
1 | 1 | |||
S = | − | S | ||
4 | 3 |
4 | 1 | ||
S = | |||
3 | 4 |
3 | ||
S = | ||
16 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |