Chodzi tu o zadania z procentem składanym. Nie muszą być wszystkie chociaż pare.
Magda: Proszę o pomoc w tych zadaniach.
Od1. Kasa pożyczkowa proponuje kredyty, które należy spłacić w całości po upływie ustalonego
terminu, a do tego czasu wpłacać co miesiąc do kasy 2% zaciągniętego kredytu. Oblicz, jaką
kwotę trzeba będzie w sumie wpłacić do kasy, pożyczając:
a) 1000 zł na 1 rok, b) 10 000 zł na 8 miesięcy, c) 15 000 zł na 3 lata.
2. Cena pewnego towaru wynosi 1000 zł. Sprzedawca ma zamiar zmieniać co tydzień tę cenę. Zapisz
wzór, który pozwala obliczać, jaka będzie cena towaru po n tygodniach, jeśli co tydzień
sprzedawca:
a) będzie powiększać cenę o 10% początkowej ceny,
b) będzie zmniejszać cenę o 10% początkowej ceny,
c) będzie zwiększać cenę o 2%,
d) będzie zmniejszać cenę o 2%.
3. Cena akcji pewnej firmy podczas sesji giełdowej wzrosła o 10%, a potem przez pięć kolejnych
sesji spadała o 2%. Na szóstej sesji cena się już nie zmieniła. Czy cena ta była wyższa, czy
niższa od ceny początkowej?
4. a) Miesięczne obroty pewnej firmy początkowo wynosiły 5tys. zł, a następnie wzrastały
systematycznie o 2% miesięcznie przez 1,5 roku. Jakie obroty osiągnęła ta firma po tym czasie?
b) Nowy samochód kosztował 50 000 zł, i co roku tracił 10% swojej wartości. Po ilu latach jego
cena będzie mniejsza od połowy ceny początkowej?
Uwaga. Zadania 5−7 rozwiązuj, nie uwzględniając podatku od odsetek.
5. Na lokatę roczną, której oprocentowanie wynosi p%, wpłacono kwotę K zł. Oblicz, jaki będzie
stan tej lokaty po upływie n lat, jeśli:
a)K = 4000, p%=3%, n = 5 c)X = 35 000, p%=2%, n = 8
b)K = 1200, p%=5%, n=10 d) K = 5 500, p% = 3,5%, n = 6
6. Na lokatę terminową, oprocentowaną p% w stosunku rocznym, wpłacono kwotę 10 000 zł. Oblicz,
jaki będzie stan tej lokaty po upływie okresu t, jeśli:
a) lokata jest miesięczna, p% = 4%, t = 2 lata,
b) lokata jest 3−miesięczna, p% = 3,5%, t = 3 lata,
c) lokata jest 6−miesięczna, p% = 3%, t = 3,5 roku.
7. Pan Kowalski wpłacił 50 000 zł na lokatę miesięczną, której oprocentowanie wynosi 5%, i co
miesiąc wypłaca odsetki. Jaką kwotę odsetek wypłaci w ciągu roku? O ile wyższe byłyby odsetki,
gdyby pierwszej wypłaty dokonał po roku?
26 lut 13:53
26 lut 14:25