Obliczyć prawdopodobieństwo.
Susanna: Obliczyć prawdopodobieństwo, że na 7 rzutów kostką co najwyżej 3 razy wypadnie liczba oczek nie
mniejsza od 4. Podobno mam zastosować schemat Bernoulliego dla n = 7, k ≤ 3 oraz p = 1/2 .
19 kwi 22:11
Leszek: Tak schemat Bernoulliego !
19 kwi 22:16
Susanna: Tylko, że ja nie potrafię go w ogóle zastosować, nawet nie wiem jaak mam wziąść się za to
zadanie.
19 kwi 22:22
Leszek: Obliczasz odzielnie dla k = 0, potem dla k =1 , k=2 , k= 3
| | | |
stosujac schemat P(s) = | * p n*(1 −p)n−k |
| | |
19 kwi 22:28
Susanna: Dziękuję .
19 kwi 22:54