.
mr. t: liczba 178−158 jest pozdzielna przez?
Zrobiłem to podnosząc 17 do potęgi i obserwując (czy nie pojawia się jakaś sekwencja) dwie
ostatnie cyfry, tak samo zrobiłem z 15 i wyszedł mi dobry wynik... Pytanie czy ten sposób jest
akceptowalny na maturze i czy ktoś nie ma lepszego pomysłu na rozwiązanie tego zadania
//wychodzi, że jest podzielna przez 32
19 kwi 22:10
Szkolniak: 178−158=(174+154)(174−154)=(174+154)(172+152)(172−152)=
=(174+154)(172+152)(17+15)(17−15)=64*(174+154)(172+152)
może tak?
19 kwi 22:13
mr. t: rzeczywiście...

dzięki

!
19 kwi 22:14
Leszek: 178 − 158 = (174 − 154)( 174 + 154) = (172 − 152)( 172 +152
).......
.......= ( 17−15)( .........
19 kwi 22:15
mr. t: dzięki Leszek!
19 kwi 22:23