ciagi
TłumokMatematyczny: Suma drugiego i trzeciego wyrazu ciągu geometrycznego (an) wynosi 6, a różnica wyrazów
czwartego i drugiego jest równa 24. Oblicz pierwszy wyraz i iloraz q tego ciągu.
Obliczyłam q i wyszło mi −1 i 5.
W odpowiedziach jest że wynosi 5. Skoro odrzucili −1 to znaczy, że q zawsze jest tylko
dodatnie?
19 kwi 20:01
Szkolniak: a
2+a
3=6 ∧ a
4−a
2=24
a
1q+a
1q
2=6 ∧ a
1q
3−a
1q=24
| | 6 | |
a1= |
| i tu już masz założenie, że q≠0 i q≠−1, dlatego nie jest ono uwzględniane |
| | q2+q | |
19 kwi 20:14
TłumokMatematyczny: dziękuję.
19 kwi 20:22