znaleźć minimum i maksimum funkcji uwikłanej: 9x^2+4y^2-18x-16y-11=0
Chudini: znaleźć minimum i maksimum takiej relacji funkcji uwikłanej: 9x
2+4y
2−18x−16y−11=0
jak to ugryzc? pomocy
19 kwi 19:43
wredulus_pospolitus:
9x
2 − 18x + 4y
2 − 16y − 11 = 0
(3x − 3)
2 − 9 + (2y − 2)
2 − 4 − 11 = 0
9(x−1)
2 + 4(y−1)
2 = 24
a co to być
19 kwi 19:56
Chudini: i co dalej z tym zrobic?
19 kwi 20:11
Chudini: Czy to jest okrąg?
19 kwi 20:13
wredulus_pospolitus:
niee ... to być elipsa
19 kwi 20:15
wredulus_pospolitus:
sprawdź sobie w notatkach
19 kwi 20:15
Adamm:
albo pochodną po prostu policzyć
19 kwi 20:18
Chudini: @wredulus − w internecie mozna znaleźć żeby narysowało to − wychodzi okrąg o srodku 1,2 i
promieniu r=3.
Można z niego odczytać max i min. A jak to policzyć bez rysowania?
19 kwi 20:25
Chudini: @Adamm − w jaki sposob te pochodne?
19 kwi 20:25
wredulus_pospolitus:
TO NIE BYĆ OKRĄG 
TO BYĆ ELIPSA

Chudini −−− jesteś studentem
19 kwi 20:29
Saizou :
wredulus masz obliczeniówkę
9(x−1)2 + 4(y−1)2 = 36
19 kwi 20:35
wredulus_pospolitus:
możliwe ... co nie zmienia faktu że to być elipsa a nie jakiś tam pospolity okrąg
19 kwi 20:38
wredulus_pospolitus:
9(x−1)2 + 4(y−2)2 = 36 winno być
19 kwi 20:40
Saizou :
Spłaszczony okrąg
19 kwi 20:41
Saizou :
Od biedy nawet możesz rozwikłać tę funkcję
19 kwi 20:41
Chudini: @wredulus − jestem studentem, ale już po analizce

teraz robie zadania dla cioci z Kanady
(musi zdac matme zeby otrzymać obywatelstwo). I niektórych zadań nie umiem/nie pamietam i
dlatego pisze tutaj....
19 kwi 20:47
Chudini: @Saizou jak rozwiklac algebraicznie?
19 kwi 20:51
Saizou :
Wyznacz z tego równania y
9(x−1)2+4(y−2)2=36
19 kwi 20:55
Adamm:
"@wredulus − jestem studentem, ale już po analizce teraz robie zadania dla cioci z Kanady
(musi zdac matme zeby otrzymać obywatelstwo). I niektórych zadań nie umiem/nie pamietam i
dlatego pisze tutaj...."
brzmi jak jakieś bujdy
19 kwi 20:56
Chudini: i pozniej pochodną tego pierwiastka, przyrównać do zera i wyjdzie mi min/max?
19 kwi 20:57
Chudini: @Adamm − bujdy? dlaczego? specjalnie dla ciebie kolego zaloze nowy watek ze zdjeciem tego
zadania
19 kwi 20:58
Chudini: @Adamm − jednak nie zaloze − myslalem ze mozna wstawiać fotki. Jeśli podasz mi e−mail to wysle
ci to mailem
19 kwi 21:02
WhiskeyTaster: Wstaw na zapodaj, nikt Ci emaila nie poda.
19 kwi 21:21
19 kwi 21:25
PW: Przetłumaczyłeś jako
znaleźć minimum i maksimum takiej relacji funkcji uwikłanej:
A po polsku?
20 kwi 10:23