Pytanie
Szkolniak: Często w zadaniach spotykam się z sytuacją, że, załóżmy, muszę wyznaczyć 'a' za pomocą 'b' lub
na odwrót, a 'utrudnioną' sprawą w tym jest to, że pojawiają się tam drugie i pierwsze potęgi.
Przykładem niech będzie równanie z zadania robionego teraz: 4ab=√3(a2+b2)
Przychodzą mi na myśl dwie metody aby wyznaczyć 'a':
−dopełnienie do kwadratu zupełnego (co tutaj z moich obliczeń nie sprawdza się za dobrze)
−potraktowanie tego jak zwykłe równanie kwadratowe ze względu na niewiadomą 'a'
Pytanie czy są jeszcze inne metody, i po drugie − jaka jest najbardziej optymalna metoda?
19 kwi 18:43
Saizou :
jet to równanie tzw. symetryczne
√3a
2−4ab+
√3b
2= 0. |:b
2≠0 (gdy b=0, to a=0)
| | a | | a | | a | |
√3( |
| )2+4 |
| +√3=0. i podstawić |
| =t |
| | b | | b | | b | |
ale to sprowadza się do równania kwadratowego
19 kwi 18:47
Saizou : Wszystko zależy od tego jaką masz zależność podaną
19 kwi 18:47
Szkolniak: W sensie jaką zależność masz na myśli?
Może przybliżę: mam za zadanie wyznaczyć kąty trójkąta prostokątnego i chcę wyznaczyć jedną
niewiadomą zależną od drugiej abym mógł je skrócić korzystając z trygonometrii w trójkącie.
Korzystając ze sposobu równania kwadratowego wychodzą mi dwa pierwiastki:
Rozumiem że mam rozpatrzeć dwa przypadki?
19 kwi 18:53
Saizou :
Tak, chyba, że gdzieś założysz, że a>b.
Lepiej podaj całą treść, bo tak można gdzieś strzelić gafę.
19 kwi 18:55
Szkolniak: Treść: Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC zbudowano trójkąt równoboczny ABX.
Wyznaczyć kąty trójkąta ABC jeżeli wiadomo, że pole trójkąta ABX jest dwa razy większe od pola
trójkąta ABC.
Wydaje mi się że nie ma tutaj żadnego ograniczenia
19 kwi 19:02
Saizou :

Możesz założyć, że np. a < b (w tym zadaniu nic nie stracisz)
19 kwi 19:04
Szkolniak: Rzeczywiście, wyjdą po prostu odwrotne kąty, dzięki piękne
19 kwi 19:12
Saizou : Dokładnie
19 kwi 19:14