Znaleźć równanie krzywej mając drugą pochodą i styczną do korzywej
Chudini: Znaleźć równanie krzywej, mając dane:
− jej druga pochodna y"=12x2−12
− prostopadła do stycznej tej krzywej w punkcie (3,27) ma postać x+72−144=0
Jak ugryźć to zadanko? Co po kolei robić?
Poproszę o pomoc.
19 kwi 18:36
Jerzy:
Na początek scałkować dwukrotnie prawą stronę.
19 kwi 18:40
Chudini: No ale pierwsze scałkowanie daje liczbę c.
19 kwi 18:44
Jerzy:
Ale ∫Cdx = Cx + C1
19 kwi 19:00
Chudini: Panie Jerzy jeśli policze tylko I pochodna (y'=4x3−12x+c) i podstawie punkt to dostane
wspolcznynnik kierunkowy (y'(3)=72+c)
Przyrównuje to do współczynnika policzonego z równania stycznej (a1=72) i dostaję c (72+c=72
−> c=0)
Mam pełne równanie I pochodnej i liczę całkę, potem podstawiam punkt i obliczam c i mam pełną
funkcję.
Chyba tak trzeba to zrobić?
19 kwi 19:04
Jerzy:
Po dwukrotnym całkowaniu dostajesz równanie o dwóch nieiadomych : C i C1.
Teraz masz dwa warunki brzegowe,czyli układ dwóch równań o dwóch niewiadomych.
19 kwi 19:16
Chudini: Czyli moj sposob jest niepoprawny?
19 kwi 19:19
Jerzy:
y(3) = 27
y’(3) = −1
19 kwi 19:44