trygonometria
zielony: rozwiąż równianie:
|sinx|=|cosx|
prosiłbym o wyjaśnienie krok po kroku o ile jest taka możliwość

z góry dzięki
19 kwi 18:26
Saizou :
np.
|sinx|=|cosx| podnosimy do kwadratu
sin2x=cos2x
cos2x−sin2x=0
cos(2x)=0
dokończ...
19 kwi 18:28
Leszek: Lub : zalozenie | cos x | ≠ 0 ⇒ x ≠ π/2 + kπ
Wowczas : | tg x | = 1 ⇒ x = ......
19 kwi 21:36
Jerzy:
@Leszek, a dlaczgo zakładasz,że cosx ≠ 0.Czy po to,aby obustronnie podzielić przez cosx ?
19 kwi 21:49
Leszek: Tak ,podzielilem !
19 kwi 21:58
Mariusz:
| | π | |
Jerzy x= |
| +kπ i tak nie spełni równania bo wtedy |sinx| = 1 |
| | 2 | |
19 kwi 22:02