Wyznaczyć dystrybuantę zmiennej losowej X
etrpeace: Cześć nie mam pojęcia jak się za to zabrać, potrzebuję pomocy, wskazówek

Jest podana zmienna losowa X o gęstości:
f(x) = 1/30e
−x/30 dla x > 0
f(x) = 0 dla x ≤ 0
Wyznaczyć dystrybuantę zmiennej losowej X. Pomocy
19 kwi 17:23
wredulus_pospolitus:
liczysz całkę z gęstości
19 kwi 17:29
wredulus_pospolitus:
I wtedy zauważysz, że
| | ⎧ | 0 dla x ≤ 0 | |
| F(x) = | ⎩ | 1 − e−x dla x>0 |
|
19 kwi 17:30
etrpeace: O dziękuję! Już sobie poradzę
19 kwi 18:50
annabb: a nie przypadkiem 1−e−x/30
20 kwi 14:17