Indukcja
sebagala: Witam mam problem z zadaniem z indukcji matematycznej. Rozwiązałem zadaniedo pewnego
momentu i nie wiem co dalej zrobić
Mam udowodnić, że (7n − 1)(7n + 1) jest podzielne przez 6.
Dla n=1:
(71 − 1)(71 + 1) =48 − > 48 jest podzielne przez 6
(7n − 1)(7n + 1) =6k
Dla n+1:
(7(n+1) − 1)(7n) + 1) = (7n * 7 − 1)(7n * 7 + 1)=
=(7n * (6+1) −1)(7n * (6+1) −1) =
=(6*7n +7n − 1)(6*7n +7n + 1)
Nie wiem jak wyciągnąć 6 przed nawiasy.
19 kwi 17:02
wredulus_pospolitus:
Możesz na przykład tak sobie z tym poradzić:
... = (6*7n + 7n − 1)(6*7n + 7n + 1) =
= 6*7n*(6*7n + 7n + 1) + 6*7n*(7n − 1) + (7n − 1)(7n + 1)
wniosek
19 kwi 17:19