Oblicz
Ann: Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego o ilorazie √5 jest równy √5−1. Ile początkowych wyrazów
należy dodać aby otrzymać 124?
A. 6
B. 7
C. 8
D. 9
19 kwi 16:57
ford:
a1 + a2 + a3 + a4 + a5 + a6 =
= √5−1 + √5(√5−1) + 5(√5−1) + 5√5(√5−1) + 25(√5−1) + 25√5(√5−1) =
= √5−1+5−√5+5√5−5+25−5√5+25√5−25+125−25√5 = 124
6 wyrazów, odp. A
19 kwi 17:06
wredulus_pospolitus:
| | 1−qn | | 1 − (√5)n | |
Sn = a1* |
| ⇔ 124 = (√5−1)* |
| ⇔ |
| | 1−q | | 1 − √5 | |
⇔ 124 = (
√5)
n − 1 ⇔ 125 = (
√5)
n ⇔ 5
3 = 5
n/2 −−−> n = 6
19 kwi 17:22