Oblicz
S: Dane są dwa ciągi: arytmetyczny (an) o różnicy r=3 i a1=8, oraz geometryczny (gn) o ilorazie
q=2 i g1=3. Przez An i Gn oznaczono sumę n początkowych wyrazów odpowiedniego ciągu (an) i
(gn). Wskaż równość prawdziwą
A) A8=G4
B) A5=G5
C) A6=G5
D) A5=G3
19 kwi 15:56
wredulus_pospolitus:
an = 8 + (n−1)*3 = 3n + 5
An = .... poskracaj co się da
Gn = ... poskracaj co się da
sprawdź równości
ewentualnie (jako, że jest to test)
oblicz
G3 , G4 , G5
oblicz A5 i A6 i wybierz/eliminiuj odpowiedzi
19 kwi 16:03
S: Chodzi o to że wszystko powyliczałam i, i tak żadna odpowiedź nie pasuje
19 kwi 16:09
wredulus_pospolitus:
to pokaż co i jak policzyleś
19 kwi 16:11
S: A)A8=a1+r*7+8+3*7+29
G4=g1*q3=3*23=24
B)A5=20
G5=48
C)A6=23
G5=48
D)A5=20
G3=24
Wszystkie liczyłam w ten sam sposób jak w a
19 kwi 16:17
wredulus_pospolitus:
Ty nie policzyłeś sumy ciągu arytmetycznego, tylko element ciągu arytmetycznego
19 kwi 16:22
S: Teraz to ma sens
Dziękuje
19 kwi 16:23
wredulus_pospolitus:
ale nadal −−− sprawdź treść zadania ... bo coś tu nie gra z odpowiedziami
19 kwi 16:23