Dystrybuanta bezwzględnie ciągłej zmienne losowej X
etrpeace: Cześć, potrzebuję pomocy albo jakichś wskazówek, totalnie nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
Wyznacz dystrybuantę zmiennej losowej X i narysuj jej wykres.
1) F(x) = 0 dla x ≤ 0
2) F(x) = 1 − (1 + x)e−x dla x > 0
19 kwi 13:02
wredulus_pospolitus:
przecież masz tutaj wyznaczoną dystrybuantę (F(x)) ... musisz tylko narysować ją (tak 'pi razy
oko' wystarczy

)
19 kwi 13:07
etrpeace: Ups, masz rację, to co podałem wyżej to jest gęstość. Zamiast F(x) powinno być f(x)
19 kwi 13:11
wredulus_pospolitus:
No chyba jednak nie, ponieważ:
w chwili obecnej mamy: limx−>+∞ 1−(1+x)e−x = 1
natomiast: ∫+01 1 − (1 + x)e−x ≠ 1
więc to NIE MOŻE być funkcja gęstości ... to JEST funkcja dystrybuanty zmiennej losowej
19 kwi 13:19
Leszek: A moze trzeba majac dystrybuante F(x) nalezy wyznaczyc gestosc prawdopodobienstwa f(x) ? ?
19 kwi 14:31
Adamm:
Jeśli chodzi o to co napisał @Leszek, to wystarczy obliczyć pochodną.
19 kwi 18:11