Funkcje tworzące - szereg harmoniczny
pw: Potrzebuję pomocy, może ktoś mi dać jakąś wskazówkę jak rozwiązać te zadanie?
Niech
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an= 1 + |
| + |
| + ··· + |
| |
| | 3 | | 5 | | 2n+ 1 | |
Wyrazić a
n za pomocą liczb harmonicznych.
19 kwi 12:22
Hannes: A czy tak nie byłoby dobrze? (albo przynajmniej coś w tym kierunku...)
a
n = 1 +
12 +
13+
14+
15+
16+...+
12n +
12n+1 +
− [
12 +
14+
16+...+
12n ] =
| | 1 | | 1 | |
∑2n+1k=1 |
| − 12∑2nk=1 |
| |
| | k | | k | |
Nie wiem, jak uzyskać w tym edytorze znak sumy szeregu z prawidłowo zlokalizowanymi granicami
sumowania − mam nadzieję, że kulfon, którego użyłem, będzie zrozumiały
19 kwi 13:56
Michael: Czy dobrze jest sumowanie w drugim czlonie ( wylaczyles przed znak sumy (1/2) ? ?
19 kwi 14:09
Hannes: Tak, jedna druga jest wyłączona żeby z:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| .... |
| 2 | | 4 | | 6 | | 8 | | 10 | |
zostawić
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 + |
| + |
| + |
| + |
| + .... |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
Z liczbami harmonicznymi mam właściwie pierwszy raz tak WPROST do czynienia, więc być może są
gdzieś nieścisłości − proszę o uważne przeanalizowanie rozwiązania
19 kwi 17:30
Michael: Chodzi o granice gorna sumowania , nie powinno byc 2n , tylko n .
19 kwi 22:21