Całka
Eksterminacja: Wie ktoś jak zacząć? :c
∫sinx√(1+(cosx)2) dx
19 kwi 04:57
wredulus_pospolitus:
tgs = cosx
19 kwi 05:08
Eksterminacja: A czemu tgs?
19 kwi 05:22
Eksterminacja: Ma ktoś jeszcze jakieś wskazówki? Dalej się z tym męczę
19 kwi 08:14
19 kwi 08:50
19 kwi 08:51
Mariusz:
√1+cos2x=t−cosx
1+cos
2x=t
2−2tcosx+cos
2x
1=t
2−2tcosx
2tcosx=t
2−1
| | 2t*2t−2(t2−1) | |
−sinxdx= |
| dt |
| | 4t2 | |
| | 1 | | 1 | | dt | |
− |
| (∫tdt+∫ |
| dt+2∫ |
| ) |
| | 4 | | t3 | | t | |
| | 1 | | t2 | | 1 | |
− |
| ( |
| − |
| +2ln|t|)+C |
| | 4 | | 2 | | 2t2 | |
| | 1 | | t4−1 | |
− |
| ( |
| +2ln|t|)+C |
| | 4 | | 2t2 | |
| | 1 | | t2−1 | t2+1 | |
− |
| ( |
|
| +ln|t|)+C |
| | 2 | | 2t | 2t | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| cosx√1+cos2x− |
| ln|cosx+√1+cos2x|+C |
| | 2 | | 2 | |
19 kwi 09:19
Eksterminacja: Wiem co to całkowanie przez podstawienie

Nie rozumiem czemu jest tangens
19 kwi 09:40
Mariusz:
To takie modne bo używane przez amerykańców podstawienie
Jak pokazałem nie jest ono potrzebne
Chodzi o to aby przekształceniu jedynki trygonometrycznej pod pierwiastkiem
uzyskać kwadrat pewnego wyrażenia
19 kwi 10:17
Eksterminacja: @Mariusz bardzo dziękuję za pomoc i wytłumaczenie komentarza wyżej ♥
19 kwi 11:49
wredulus_pospolitus:
Mariusz −−− co Ci 'amerykanie' takiego zrobili, że jesteś na nich tak cięty? Masz do nich jakiś
żal czy to po prostu kwestia indoktrynacji z lat młodości? Komunizm (przynajmniej oficjalnie)
się skończył i obecnie pierwszy sekretarz 'lubi się' z USA.
19 kwi 12:13
Eksterminacja: @Mariusz przestudiowałam teraz całe rozwiązanie i rozumiem każde działanie, ale nie wiem
dlaczego akurat tak zapisałeś 1 linijkę. Rozumiem, że podstawiasz za t, ale dlaczego
dopisujemy − cosx?
19 kwi 17:25
: mało tego nawet ostatni odbyli gospodarska, pełną owocnych wyników rozmowę, z której nic nie
wynika
19 kwi 17:52
19 kwi 17:53
Mariusz:
U Fichtenholza masz trochę o tym podstawieniu (geometryczna interpretacja)
W skrócie , chodzi tutaj o to aby po obustronnym podniesieniu do kwadratu
cos2x skrócił się
Będziesz wtedy mogła wyrazić cosx jako funkcję zmiennej t
Różniczkując tą funkcję dostaniesz −sinxdx=f'(t)dt
19 kwi 17:54
B2: u mnie na studiach, zeszły wiek, mówili,że Fisz juz jest przestarzały
19 kwi 18:00
Mariusz:
No na UMK 2000/2001 rok polecali Fichtenholza i Leję
Pewnie na uczelni na którą uczęszczałeś wprowadzali tę amerykańską modę zaraz po 1989 roku
19 kwi 18:20
Eksterminacja: @Mariusz dziękuję bardzo! Książkę już pobieram i będę czytać
19 kwi 18:38