zaq12wsx: Dany jest wielomian ; W(x)=x3+ax-2
a)wyznacz wartosc parametru tak, aby wielomian W(x) mial miejsce zerowe równe 2.
b) Dla wyznaczonej wartosci a, oblicz pozostałe miejsca zerowe tego wielomianu
19 lis 18:41
pipi:
W(2) =0<=> 8 +2a -2 = 0 <=> 2a = -6 <=> a = -3
w(x) podziel przez (x -2)
otrzymasz
x
2 -1 a tu już prosto rozkład na (x+1)(x-1)
czyli x =1 x = - 1
łącznie trzy pierwiastki jeszcze ten dany x =2

19 lis 18:46
zaq12wsx: @ pipi , jesteś Wielka! Dziekuje
19 lis 18:48
zaq12wsx: oj, czy oby na pewno z dzielnia wyjdzie x
2 -1 ? nie hcc epodwazac, ale mi wychodzi
x
2+2x+1
19 lis 19:00
pipi:
Ooojj

( x
3 - 3x -2 ):(x-2) = x
2 -1
- x
3 +2x
-----------
= - x - 2
+x+2
----------
= = i co

?
19 lis 19:27
piecia: dobrze, ale skoro dzielimy, wytchodzi najpierw x
2 potem mnozymy z powrotem to nie
bedzie 2x tylko 2x
2
19 lis 20:02
19 lis 20:04