Rachunek prawdopodobieństwa
Szkolniak: Czy jednakowe jest prawdopodobieństwo wygrania w loterii zawierającej n losów, z których jeden
wygrywa i w loterii zawierającej 2n losów, z których dwa wygrywają, jeśli:
a) gracz kupuje jeden los
b) gracz kupuje dwa losy
ad a)
| | 1 | | 2 | | 1 | |
P1(A)= |
| oraz P2(A)= |
| = |
| → prawdopodobieństwo jest jednakowe |
| | n | | 2n | | n | |
ad b)
| | | | | | | |
P1(A)= |
| oraz P2(A)= |
| + |
| |
| | n | | 2n | | 2n | |
I sprawdzenie czy P
1(A)=P
2(A)..
Dobrze rozumiem że w prawdopodobieństwie 'po prawej' (P
2(A)) muszę zsumować dwa przypadki:
−gdy gracz losuje jeden wygrywający i jeden niewygrywający
−gdy gracz losuje dwa wygrywające?