ciągi geometryczne
lila: Paulina, która jest jedną z 364 dziewcząt w szkole, opowiedziała swoją tajemnicę trzem
koleżankom. Każda z tych koleżanek w ciągu 10 minut opowiedziała tę tajemnicę następnym trzem
koleżankom, które tej tajemnicy jeszcze nie znały. Po jakim czasie wszystkie dziewczęta w
szkole będą znały jej tajemnicę?
Bardzo proszę o pomoc bo nawet nie wiem jak to ugryźć.
17 kwi 22:25
Leszek: 364 = 3t/10 ⇔ log3364 = t/10 ⇒ t = 10*log3364
17 kwi 22:30
a7: początek wie tylko Paulina i trzy koleżanki czyli 4 osoby
po 10 minutach plus 3 koleżanki na każdą koleżankę czyli plus 9
po kolejnych 10 minutach (w sumie po 20 minutach) plus 9 razy 3 czyli plus 27
po w sumie 30 minutach plus 27*3=+81
po w sumie 40 minutach plus 81*3=+243
już wie w sumie 1+3+9+27+81+243=364 czyli wszystkie dziewczęta
odp. po 40 minutach
18 kwi 00:11