Suma ciągu geometrycznego
zmartwiony_uczeń: Ciąg geometryczny an spełnia następujące równanie rekurencyjne: a
1=7,
a
n+2=1/6a
n+1+1/3a
n dla n∈{1,2,3,...}. Wyznacz sumę wszystkich wyrazów ciągu (a
n).
Mam rozwiązanie do tego zadania:
7, 7q, 7q
2 ...
a
3 = 1/6a
2 + 1/3a
1
7q
2 = 1/6 * 7q + 1/3 * 7 //:7
q
2= 1/6q + 1/3 //*6
6q
2 − q + 2 = 0
Δ = 49
q
1 = 2/3
q
2 = −1/2
No i teraz część, której nie rozumiem.
Skąd jakaś zależność, że q w wartości bezwględnej musi być < 1?
a skoro już jest (w obu przypadkach), to dlaczego sumę tego ciągu obliczamy za pomoca
S = a
1 / 1 − q

Przecież ten ciąg, przy wszystkich liczbach naturalnych będzie nieskończenie wielki, a tu wyjdą
jakieś bardzo małe liczby (dokładnie 21 i 14/3)
17 kwi 21:31
wmboczek: nieskończenie wielka jest ilość liczb, ale są to małe liczby
jeśli zostaną zachowane odpowiednie proporcje, to suma jest skończona
na tym polega zbieżność takich ciągów
17 kwi 21:51
zmartwiony_uczeń: Ok, jestem w stanie to przetrawić. Mógłbyś podlinkować albo wskazać miejsce w tablicach
maturalnych, gdzie jest wyjaśnione, że można policzyć sumę tylko dla |q| < 1?
W tablicach jest tylko inny wzór na sumę dla q = 1 lub q≠1
17 kwi 21:59
Mila:
| | a1 | |
Dla |q|<1 możesz obliczyć sumę szeregu geometrycznego z wzoru S= |
| |
| | 1−q | |
Dla |q|≥1 możesz obliczyć sumę n wyrazów z wzoru
Jeżeli |q|< 1 to
| | 1−qn | | a1 | |
limn→∞(a1* |
| )= |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
bo q
n→0
17 kwi 22:01
Szkolniak: Strona 11 w tablicach maturalnych − dział ''granica ciągu''
17 kwi 22:01
Mariusz:
Na upartego możesz w ten sposób nawet rozwiązywać równania rekurencyjne
jednak wg mnie wygodniejsze są funkcje tworzące (tutaj zwykła funkcja tworząca)
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
| | 1 | | 1 | |
∑n=0∞an+2xn+2=∑n=0∞ |
| an+1xn+2+∑n=0∞( |
| )anxn+2 |
| | 6 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
∑n=0∞an+2xn+2= |
| x(∑n=0∞ |
| an+1xn+1) |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
∑n=0∞anxn−a0−7x= |
| x(∑n=0∞ |
| anxn−a0) |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A(x)−a0−7x= |
| xA(x)− |
| a0x+ |
| x2A(x) |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A(x)(1− |
| x− |
| x2)=a0+(7− |
| a0)x |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
A(1− |
| x)+B(1+ |
| x)=a0+(7− |
| a0)x |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
A+B=a
0
B=a
0−A
| | 2 | | 1 | | 1 | |
− |
| A+ |
| (a0−A)=7− |
| a0 |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 4 | | 1 | |
A(x)=(−6+ |
| a0)(∑n=0∞(− |
| )nxn) |
| | 7 | | 2 | |
| | 3 | | 2 | |
+(6+ |
| a0)(∑n=0∞( |
| )nxn) |
| | 7 | | 3 | |
| | 4 | | 1 | | 3 | | 2 | |
A(x)=∑n=0∞[(−6+ |
| a0)(− |
| )n+(6+ |
| a0)( |
| )n]xn |
| | 7 | | 2 | | 7 | | 3 | |
| | 4 | | 1 | | 3 | | 2 | |
an=(−6+ |
| a0)(− |
| )n+(6+ |
| a0)( |
| )n |
| | 7 | | 2 | | 7 | | 3 | |
Mając wzór jawny ciągu zadanego rekurencyjnie możesz też znaleźć ciągi geometryczne
spełniające równanie rekurencyjne
Dlaczego funkcja tworząca lepiej sprawdzi się podczas rozwiązywania równań rekurencyjnych
1. Widać skąd się bierze funkcja wykładnicza we wzorze ciągu w postaci jawnej
2. Wiadomo dlaczego tak a nie inaczej wygląda wzór dla wielokrotnych pierwiastków
tzw równania charakterystycznego
3. Nie trzeba też zgadywać postaci rozwiązania szczególnego w równaniu niejednorodnym
18 kwi 09:55
ite:
Mariusz to, co podajesz, to jest solidny

kawałek wiedzy,
ale po prostu czasu ani na klasówce ani na maturze mu
nie starczy
18 kwi 10:00
zmartwiony_uczeń: Dziękuję wam wszystkim za pomoc. Jak zawsze niezawodni.
19 kwi 16:54